Notícies de l’European Music School Union (EMU)

A l’ACEM rebem el butlletí de l’Associació Europea d’Escoles de Música, l’EMU i en aquesta notícia us donem a conèixer les notícies més rellevants del panorama europeu:

Ja està disponible la Guia de L’EMU sobre Educació Musical Infantil

El grup de treball d’Educació Musical Infantil (ECME) ha publicat el seu principal resultat: una guia titulada Music Right from the Start: Theory and Practice of Early Childhood Music Education. El grup de treball estava format per tres experts internacionals de la matèria que van treballar conjuntament en la guia com a part del projecte Strengthening Music in Society (SMS) finançat per la UE, dirigit per l’AEC en cooperació amb la UEM entre el 2017 i el 2021. La guia ofereix coneixements en l’àmbit de l’educació musical infantil, incloent-hi antecedents teòrics, una visió general dels diferents tipus d’activitats per a aquest tipus de pedagogia, exemples de com dissenyar lliçons i molt més.

La guia està disponible com a publicació en línia  i com a còpia impresa.

A més d’escriure la guia, el grup de treball de l’ECME també va organitzar un seminari web en línia sobre l’educació musical de la primera infància el 2021, va recopilar informació estadística sobre el tema dels membres de la UEM, va preparar una nota per animar les institucions d’educació musical superior a incloure aquest tipus de pedagogia en les seves formacions del professorat i va contribuir a les altres activitats del projecte SMS. Podeu trobar més informació sobre el seu treball aquí.

 

Seminari web sobre la col·laboració amb altres ensenyaments artístics

Durant l’Assemblea General a Luxemburg, s’ha demanat als delegats que voten sobre un tema del seminari web que organitzarà la UEM. Tres temes dels set proposats han obtingut la puntuació més alta: Pedagogia grupal i col·laboració amb centres educatius, Digitalització en educació musical i Col·laboració amb altres Ensenyaments Artístics. La junta de la UEM ha decidit dedicar el webinar al tema de la col·laboració amb altres ensenyaments artístics, que mai s’havia tractat en un seminari.

El seminari tindrà lloc els dies 18 de novembre (tarda) i 19 (matí). Guardar la data!

El seminari web es basa en l’observació que les escoles de música d’Europa tenen tradicions força diferents en aquest camp: mentre que en alguns països les escoles de música s’han centrat únicament en l’ensenyament de la teoria i la pràctica de la música durant molt de temps, d’altres tenen una llarga tradició d’ensenyament de la música conjuntament amb altres tipus d’arts (escèniques) i finalment, en alguns casos, les escoles de música només han començat a obrir-se cap a un altre tipus d’ensenyament artístic en els darrers anys. Per tant, aquest seminari web pretén explorar aquestes tradicions i desenvolupaments. Mostrarà diferents tipus de col·laboració, presentarà les millors pràctiques europees en aquest camp i oferirà una plataforma per a debats i intercanvis sobre les oportunitats i els reptes de col·laborar amb diferents tipus d’educació artística.

El webinar serà gratuït. El programa complet, inscripcions i més detalls es donaran a conèixer després de l’estiu.

 

Seminari i festival MusiColours

La UEM cooperarà amb l’Associació Hongaresa d’Escoles de Música i Art i la Capital Europea de la Cultura de Veszprém-Balaton en l’organització d’un seminari de creació de capacitats sobre l’educació musical de la primera infància el 2022 i d’un European Youth Music Festival el 2023.

El festival MusiColours tindrà lloc del 27 al 31 de maig a Veszprém i els seus voltants.

Tot i que no és un Festival de Música Juvenil de l’EMU oficial, l’EMU s’ha compromès a aportar i compartir la seva experiència per a l’organització de l’esdeveniment i a difondre’n entre els seus membres. Totes les escoles de música membres de la UEM estan cordialment convidades a registrar-se a l’esdeveniment. La preinscripció es pot fer aquí i hi haurà més informació disponible pròximament en aquesta web.

El seminari MusiColours Capacity Building sobre educació musical infantil tindrà lloc els dies 2 i 3 de desembre de 2022 a l’Escola Bàsica d’Arts Csermák Antal de Veszprém. El seminari es farà en anglès i té com a objectiu donar a conèixer el tema de l’ECME als participants de països amb poca o nula tradició per a aquest tipus de pedagogia, alhora que vol reunir diferents perspectives europees sobre el tema per als participants amb més experiència en el camp.

 

Presimpòsium en línia de la 3r Simpòsium d’Escoles Europees de Música

El 6 i 7 d’octubre de 2023 tindrà lloc a Viena el 3r Simpòsium de les escoles de música europees que girarà al voltant de les escoles de música i els seus ecosistemes: Construint futurs sostenibles.

Els dies 14 i 15 d’octubre de 2022 s’organitzarà un presimpòsium en línia com a conferència de treball on els participants podran formar grups d’interès relacionats amb diversos temes com ara la sostenibilitat cultural, social, mediambiental o econòmica. El programa detallat de la preconferència estarà disponible a finals de l’estiu, quan s’obrirà la inscripció.

Accediu a la invitació i a més informació aquí.

Mirant més enllà d’Europa

L’EMU és membre de l’International Music Council (IMC), que ens dona una visió del que està passant en altres continents en el sector de la música. Gràcies a l’IMC, aquí teniu un article sobre un artista nord-americà i la seva visió de l’educació musical:

“Ser músic de qualsevol nivell t’ajuda a desenvolupar la integració total del cervell”, diu Gerald Leonard, autor de Culture is the Bass and Workplace Jazz. “Això vol dir que el teu cervell esquerre i dret estan funcionant, cosa que t’ajuda a veure el gran objectiu i els detalls per arribar-hi”, comparteix. Molts grans pensadors també eren músics, i Leonard creu que els països i les organitzacions que volen ajudar les persones a assolir el nivell més alt haurien de requerir educació musical.

Per llegir-ne més, feu clic aquí.

Categories: Notícies, Notícies ACEM, Notícies del Sector, Notícies socisEtiquetes: , , , , , , ,