El Barcelona Fiddle Congress, del 15 al 17 de novembre, a l’ESMUC

L’Escola Superior de Música de Catalunya organitza del 15 al 17 de novembre de 2013 el primer Barcelona Fiddle Congress, un punt de trobada on docents, intèrprets, pedagogs, sonòlegs i musicòlegs podran compartir i debatre coneixements i experiències en relació a l’àmbit de la corda fregada (violí, viola i violoncel) de tradició no clàssica, com ara el jazz, la música moderna, el folk i la música tradicional. Figures internacionals com ara Hanneke Cassel i Mike Block protagonitzaran els principals concerts i activitats, a la vegada que participaran de forma activa en la Trobada Fiddle de Martorell, una classe oberta amb estudiants de corda fregada de les escoles de música de Catalunya, organitzada conjuntament amb l’ACEM.

El terme fiddle, que no té traducció, és una paraula anglosaxona que s’utilitza per denominar  tots aquells instruments de corda fregada (en especial violí, viola i violoncel) que interpreten música de tradició no “clàssica”, i normalment sense partitura, basant-se en la tradició oral.
Activitats acadèmiques i concerts

Amb aquesta iniciativa l’ESMUC organitza aquest tres dies de trobada on músics, estudiants, professionals i aficionats podran escoltar, observar, parlar i reflexionar sobre el món de la corda fregada no clàssica. El programa del congrés compta amb activitats variades com ponències, debats, tallers, conferències, classes magistrals i taules rodones. Professorat de l’ESMUC i músics vinculats a la corda fregada participaran en aquest primer i innovador esdeveniment.

En el capítol de concerts, Hanneke Cassel i Mike Block són els caps de cartell, a més a més de Diego Galaz, l’Eclectic Colour Orchestra, Joan Sanmartí, Cello Hero, Apel·les Carod, Joao Silva Quartet, SwingCaló o el Virus String Quartet i molts més.

El congrés compta amb la col·laboració de l’ACEM, els ajuntaments de Martorell i Mollet del Vallès, i l’Associació d’alumnes de l’ESMUC, entre altres. La inscripció per participar al congrés es pot realitzar a través de la web barcelonafiddlecongress.com, on també es pot consultar el programa d’activitats i concerts.

Els preus per participar al congrés són diversos i amb importants descomptes en cas de ser estudiant o professor/a de música. A més, si la inscripció es realitza abans del 31 de juliol es pot gaudir d’un descompte addicional.
Trobada Fiddle per a estudiants de música

El programa del Barcelona Fiddle Congres compta també amb una proposta específica adreçada als estudiants de les escoles de música i conservatoris de Catalunya. La Trobada Fiddle, coordinada per l’Associació Catalana d’Escoles de Música (ACEM), tindrà lloc al poliesportiu de Martorell el diumenge 17 de novembre al matí. Aquesta serà una activitat participativa, on els caps de cartell, Hanneke Cassel i Mike Block, oferiran una classe col·lectiva a tots els alumnes que desitgin treballar la música de tradició oral, de la tradició celta i escocesa i de la música moderna i el jazz. La trobada esdevindrà una classe-concert multitudinària i participativa oberta al públic en general.

Part del material que es treballarà en aquesta Trobada Fiddle s’haurà estudiat prèviament a les escoles i conservatoris amb el professorat participant. A començaments del mes de juliol s’han organitzat unes sessions informatives i pràctiques adreçades a tot el professorat que té intenció de participar a la trobada amb els seus alumnes. Les sessions que es van fer al Conservatori de Manresa, a l’Escola de Música de Reus i a l’ESMUC, continuaran al mes de setembre.
Categories: Notícies, Notícies Activitats, Notícies del SectorEtiquetes: , , ,