L’Institut d’Estudis Catalans presenta un nou instrument de cobla: la barítona

El tible i la tenora ja tenen la companya que els faltava per completar el grup de xeremies de la cobla: la barítona, un instrument més greu que, amb la seva riquesa harmònica, dóna més cos a la formació tradicional catalana.

L’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha fabricat per primera vegada una barítona, un instrument de la família de les xeremies de cobla ideat l’any 1948 pel compositor i director d’orquestra Ricard Lamotte de Grignon. El projecte per construir la barítona va començar l’any 2008.

L’equip que ha fabricat la primera barítona l’han format científics, músics i constructors d’instruments, sota la direcció del doctor en Enginyeria Joaquim Agulló. La longitud de l’instrument fa que s’hagi de tocar dempeus, en posició gairebé vertical. Està format per dos cossos de fusta i un pavelló de metall, i té un so similar al de la tenora.

El futur de la barítona és, encara, incert. Tot just comença la cursa de fons de la difusió i la seva introducció en la realitat musical actual. Alguns tenoristes ja han expressat el seu interès pel nou instrument i caldrà esperar el constructor visionari que reprodueixi el prototip.


Categories: Notícies, Notícies del SectorEtiquetes: , , , , ,